Skal Du Bygge Hus?

Eller ej? Pejrupvej 5 har muligheder for det hele! Du kan enten bruge grunden som den er og måske starte en permakulturel skovhave, eller anlægge en græsplæne hvor børnene kan spille bold og lave bål og snobrød. Måske Vil du bygge en shelter nede bagest i haven til dit eget private vildmarkseventyr. Men der er også mulighed for at bygge nyt hvad enten det skal være som fritidsbolig eller helårsbolig.

Byggemodnet MED installationer! Når Pejrupvej 5 har så stor fleksibilitet skyldes det at den både er byggemodnet og har alle installationer. Det kan godt være svært at holde tungen lige i munden med alle de tekniske begreber, men kort fortalt:

Byggegrund: er principielt bare et stykke jord, måske et stykke af bondemandens mark. Den har ikke sit eget matrikelnummer og er ikke med i lokalplanen. Reelt kan den på nuværende tidspunkt ikke bruges til meget andet end at sætte kartofler i.

Byggemodnet: Nu er grunden blevet udstykket og har fået sit eget matrikelnummer. Den er også kommet med i lokalplanen så man kan begynde processen med at søge om tilladelse til at bygge på den. Endeligt er alle installationerne ført hen til skellet. Det vil sige at elkablet ligger “ude ved vejen”, det samme gør vand og kloak, med mindre man skal have skal have egen brønd og siveanlæg. Men man skal stadig betale tilslutningsafgifter og have alle installationerne ført ind på sin grund. Afgifterne alene koster knap 100.000 kr, mens et siveanlæg ligger i samme prisleje. Og så skal der graves og installeres.

Byggemodnet MED installationer: Nu er det hele gjort, tilsluttet og betalt for. Du skal egentlig bare bekymre dig om hvor du vil bygge og farven på murstenene – eller hvor det bedste sted er til køkkenhaven, for når den skal vandes er der allerede vand i hanen. Hvis det var et stykke elektronik ville det være ren Plug’n’Play!

Du kan evt. læse mere her hos Bolius: https://www.bolius.dk/koeb-af-byggegrund-18189

Så kan man lige så godt købe et hus.… Hvis man er på udkig efter et billigt hus er man godt klar over at man derudover skal regne med at bruge en masse penge og en masse tid på at renovere og sætte i stand. Det kan være svært at lave eksakte udregninger på, for folk er forskellige og hvor nogle kan krejle sig til alt og har hænderne rigtigt skruet på, er andre mere til krom og højglanspoleret. En ting er sikkert, det er aldrig billigt at gennemrenovere selv et lille hus.

Nedrivningstilbud. Man kan godt finde huse der bliver solgt til nedrivning billigere end Pejrupvej 5, men man skal så også gøre sig klart at det på ingen måde er gratis at rive et hus ned. Oftest er man nødt til at have proffessionelle til det, da der er strenge krav om hvordan brugte byggematerialer skal håndteres og sorteres, samt afgifter for at komme af med det. Fra huset står helt tomt for affald etc. koster det i omegnen af 100.000 at få et 70 kvm hus revet ned.

På Pejrupvej 5 er der ingen byggepligt, og der er mulighed for både at bygge fritidshus eller helårshus. Et fritidshus har færre krav til f.eks. isolering og opvarmning og kan derfor gøres lidt billigere, eller det er nemmere at at opfylde kravene hvis man gerne vil bygge alternativt. Til gengæld må huset så ikke beboes hele året rundt, med mindre den ene ejer af huset er pensionist eller førtidspensionist og har ejet huset i minimum et år.

Hvis man er interesseret i at bygge alternativt kan jeg anbefale at man kigger forbi Jettes halmhus. Jette har selv bygget sit hus og haft kontakten til Assens Kommune om specifikationer og tilladelser. Hvis det er den retning man gå i, kan man også kigge forbi Den Selvforsynende Landsby på sydfyn – de har vist rundvisninger hver måned, så man kan komme og stille spørgsmål. Alle har selvfølgelig også hørt om Friland, og måske endda om ‘lillebroren’ Grobund ved Ebeltoft. Men rent faktisk er der gang i endnu en Grobund ved Brenderup, ligesom Brenderup Højskole ofte afholder kurser i forskellige alternative byggeteknikker. De altid tilstedeværende Fyens Stiftstidende har selvfølgelig også kigget forbi ved Grobund Brenderup: https://fyens.dk/artikel/grobund-brenderup-nu-et-skridt-n%C3%A6rmere-at-blive-en-selvforsynende-landsby-2018-11-22(2)