Den Højfynske Natur

Pejrupvej 5 ligger lige i hjertet af Højfyn, med Frøbjerg Bavnehøj lige i baghaven. Eller i forhaven er det faktisk 🙂 Det er så smukt og kategoriseret som “af særlig geologisk interesse” og alligevel er området ganske overset af de fleste mennesker.

https://denstoredanske.lex.dk/Weichsel-istid

I den sidste del af sidste istid fra ca 36.000-9.600 f.kr var Danmark dækket af en stor kappe af is, der langsomt begyndte at smelte. Først blev vestjylland fri for is og smeltet is vaskede ler og sten væk, men efterlod sand og lavede det flade midt/vestjyske hedelandskab. Andre steder har de tunge gletchere gravet store dale imens de langsomt gled gennem landskabet. Men på Højfyn brækkede dele af undersiden af gletcherne og de store isstykker blev liggende på jordoverfladen mens resten af isen gled hen over dem og smeltede. Smeltevandet fandt vej ned gennem revner og sprækker og tog aflejringer af sand og moræneler med sig. Isstykkerne blev kaldt dødis og blev liggende længe efter at selve gletcheren egentlig havde trukket sig tilbage, men da de endelig smeltede og søerne var tørret ud, afslørede de store bakker, hvor smeltevandet var løbet igennem.


De Højfynske Bakker

Højfyn er altså et område med en serie af høje bakker – efter danske forhold 😉 Og de fleste af dem har offentlig adgang, udsigt og vandre og cykelruter på og omkring dem.

Tættest på Odense ligger Hesbjerg Kilen, Hesbjerg Skov og Hesbjerg slot. Naturen er helt enestående og der er afmærkede ture så man kan gå gennem skoven og hen forbi det nu faldefærdige Hesbjerg Slot. Den gamle ´Vig´ købte i sin tid slottet med en drøm om at lave det om til et kloster og “Center for Fredsforskning”. I den process opstod i 1970´erne “landsbyen” som er en række alternative boliger, der stadig eksisterer og beboes. Der er lavet en film om ´Vigˋ, som man kan leje på filmstriben.

https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000000042/the-monastery

Du kan se en artikel med video fra Hesbjerkilen her: https://www.tv2fyn.dk/assens/hesbjergkilen-assens-siger-nej-til-fredning

Og Fyens Stiftidende har også været forbi for at kigge på Slottet og kalder det “En fredfyldt oase” – jeg er helt enig med dem 🙂 :https://fyens.dk/artikel/gratis-gr%C3%B8nne-gl%C3%A6der-hesbjerg-er-en-fredfyldt-oase

https://www.hesbjergslot.dk/

Dyred Banke på 123m er den eneste af bakkerne der ligger i Odense Kommune og som barn husker jeg den som den vildeste kælkebakke. Det var dengang der stadig var sne om vinteren, sådan husker jeg det ihvertfald. Snedækket og med vinden i håret, i hæsblæsende fart ned ad bakken var jeg ret ligeglad med udsigten, og jeg husker aldrig at have set granitstenen på toppen. Faktisk var stenen en vigtigt brik i det gamle trekants opmålingssystem. Man brugte høje punkter i landskabet som faste punkter man kunne måle landskabet op fra og dermed være sikker på at få tegnet et nogenlunde korrekt kort. Fra Dyred Banke kunne man se og måle imod punkter i Juelsminde, Kolding og Slagelse. Jeg har ikke testet det, men i klart vejr er udsigten ihvertfald fantastisk.

Den absolut bedste udsigt får man på det oversete Brændholt Bjerg 115m. Her har aldrig været dyrket da jorden er for sandet og det derfor er blevet klassificeret som overdrev. Det har givet en helt enestående natur med masser af vilde blomster og insekter. Kvæget har afgræsset og holdt større planter nede, hvilket har givet plads til lyng og noget så sjældent som vild timian. På Fyn finder man kun lyng her på Brændholt bjerg og Klakkebjerg som også er en del af Højfyn. Området er ejet af Assens Kommune og Naturstyrelsen og der er fri adgang.

Endelig når vi til Fyns højeste punkt: Frøbjerg Bavnehøj på 131m. Navnet menes at stamme fra Frej/Freja og der har nok været et helligt sted her før vikingetiden. Fra middelalderen og indtil ca 1800 blev den også brugt som Bavnehøj. Bavnehøjene var placeret rundt i landet hvor man kunne se fra den ene til den anden og i tilfælde af fare eller krig blev der tændt et bål på toppen, så man hurtigt kunne advare resten af landet. Bakken ved siden af er 122 m og bruges til festspillet og andre arangementer. Begge bakker er bevoksede med en del træer, men helt oppe fra toppen kan man godt se udsigten.

På vestsiden og gemt mellem træerne på Bankevejen ligger Slagterbanke 127m. Den var tidligere Fyns eneste alpine skibakke, med egen lift – men der kan godt gå lidt tid imellem at der ligger nok sne på den til at man kan stå på ski 😉

Halvvejs mellem Bankevejen og Pejrupvej 5 ligger Dr. Morris værksted. Og selvom et bilværksted måske ikke traditionelt hører med under naturoplevelser, så passer det perfekt her i den Højfynske Magi. Jeg har ofte stået i haven og set de smukke gamle biler trille forbi. Enten Doktorens egne eller nogen på vej til og fra værkstedet. Det er vist også yndet at Morrisklubben stopper forbi til kaffe når de er på tur, så på varme sommerdage kan man se lange rækker af fine små biler trille forbi. Fyns Veteranknallertklub i Tommerup tager også ofte turen ud forbi. http://www.123fvkk.dk/

https://dr-morris.dk/

Vissenbjerg er den højest beliggende by på Fyn og var derfor det naturlige valg da man i sin tid skulle finde et sted at placere en tv-sender på Fyn. Det grønne tv-tårn midt i byen rager yderligere 50m op og bliver den dag i dag brugt som mobilmast. På sydsiden af Vissenbjerg, lige ved Terrariet ligger Vissenbjergbakken (eller Kirkehellebakken som de lokale kalder den). Den er 129m høj, kun 2 meter mindre end Frøbjerg, og falder ret stejlt de første 50 m nedad. Det er også her man finder Afgrunden, Udsigten og skoven med adskillige kilder. Der er masser af ture at gå i området og shelterplads og madpakkeborde.

Der er lavet en række podcasts om naturen i Assens Kommune, deriblandt en tur igennem Vissenbjergbakkerne. Du kan finde dem alle sammen her: https://www.visitassens.dk/assens/oplevelser/podcast-om-naturen-paa-vestfyn

Vest for Vissenbjerg, ved vejen mod Bred, ligger et lille uanseligt vandhul. Faktisk er det en gammel mose, hvor man har fundet Koelbjergmanden, der døde i 8300f.kr. Han er den ældste Homo Sapiens der er fundet i hele Norden. Ham kan du læse mere om her: http://koelbjergmanden.dk/?page_id=66

Afgrunden ved Vissenbjerg

Endelig ender Højfyn i vest med Brænde Ådal og Klakkebjerg. Området med skoven og bakkerne og åen byder på masser af ture, sheltere, natur, og det bliver for omfattende at nævne det hele her, så jeg vil nøjes med opfordre til selv at gå på opdagelse i området.

https://www.assens.dk/vaer-aktiv/ud-i-naturen/paa-tur/klakkebjerg-og-braende-aadal/

Hele Højfyn er fantastisk cykelområde, for selvom her er masser af bakker og skøn natur, så kører man oftest udenom om bakkerne og skal ikke lege Tour de France bjergrytter for at komme rundt.

https://www.visitfyn.dk/fyn/cykelferie/fynske-cykelruter

En anden konsekvens af istidens aflejringer på Højfyn er at jorden er meget leret og næringsrig. Det har dels givet gode forhold for masser af teglværk i området, hvoraf det sidste lukke i 1983. Lilleskov Teglværk er nu fredet og rummer blandt andet museum og skinnecykler.

https://www.lilleskov.dk/

Den gode muld har også gjort der er flere godser på Fyn end andre steder i Danmark. Når man fra gammel tid nemmere kunne dyrke jorden og få større udbytte, så havde hverken fæstebønder eller godser brug for så meget jord for at kunne leve og tjene penge. De to nærmeste er er Erholm Gods, hvor man er velkommen til at gå tur i det smukke haveanlæg og Krengerup Gods hvor man både kan gå tur i skoven, på golfbanen eller kigge forbi deres museer. Kører man fra Pejrupvej mod Glamsbjerg går vejen lige igennem Krengerups gårdsplads!

https://www.erholm.dk/om-erholm

https://www.krengerup.dk/

Hvis man gerne vil have flere idéer til skovaktiviteter er der også masser af muligheder hos Højfyns Friluftscenter https://booking.tommerupspejder.dk/

Krengerup gods