Skolen og lokalsamfundet

Det er et aktivt lokalsamfund du flytter til i Orte. Byen har sin egen Facebookside hvor man kan finde lokale nyheder, friske æg eller efterlyse sin forsvundne kat.

https://www.facebook.com/orteby/

Har du børn er det oplagt at overveje Frøbjerg-Orte Friskole og børnehave kun 1400m væk i Orte. Skolen har et rigtigt godt ry og egne skolebusser så det er nemt for elever fra Aarup, Vissenbjerg og længere væk at komme i skole. Skolen er også omdrejningspunkt for mange lokale aktiviteter. Skolen går helt til 9.klasse.

Orte har derudover et meget aktivt menighedsråd, der både holder café aftener, syng sammen, grill aftener, udendørs gudstjenester og som er omdrejningspunktet for Orte Lokalarkiv. De holder til i den gamle købmand på hjørnet mellem Orte Byvej og Skalbjergvej. Deres aktiviteter er gerne annonceret i vinduet og det er nemt at se når man alligevel kører forbi på vej hjem.

Du kan læse mere om “Orte, ikke så langt borte” i artiklen her fra Fyens Stiftstidende https://fyens.dk/artikel/en-sviptur-til-orte-det-er-nu-ikke-s%C3%A5-langt-borte

Orte Sognehus i den gamle købmand

Lige udenfor bygrænsen finder man Frøbjerg. I det store røde samlingshus summer det af aktivitet. Her er banko, teaterskole, kor og om sommeren bliver det brugt af de frivillige ved Frøbjerg Festspil. Her er altid brug for frivillige, men hvis man ikke har tid eller lyst er det stadig en dejlig aftenudflugt for hele familien når de står på scenen på den gamle bavnehøj i august.

https://www.frobjerg.dk/samlingshuset

4 kilometer væk finder du nabolandsbyen Ørsted. Ud over at huse en naturbørnehave, er det også her man finder Købmanden i Ørsted. En rigtig gammeldags lokalkøbmand, men venlige mennesker, der altid er klar til at slå en lille sludder af. Det er det nærmeste sted at bytte gasflasker (og til billig pris), hente pakker eller friskt morgenbrød i weekenden. Om sommeren kan det vist være en fordel at bestille på forhånd, for når søndagssolen skinner og folk har fri er der rift om det. Man kan følge dem på Facebook hvor de er gode til at komme med opdateringer, lokale nyheder og gode tilbud.

https://m.facebook.com/letkoborsted

AARUP

Aarup er nok noget nær den mest aktive by på Fyn! Lokalrådet arbejder hårdt for at sætte byen på landkortet og tiltrække tilflyttere, Spejderne har en stor og aktiv gruppe i byen, idrætsforeningen blomstrer og byen har masser af butikker både dagligvarer og specialbutikker. Man kan finde opdaterede kalendere med events og åbningstider samt små artikler om lokalområdet på https://aarup.dk/da/

Mange af aktiviteterne er samlet omkring Kulturhuset Industrien, der først og fremmest rummer biblioteket og biografen, men også er vært for livekoncerter hver weekend gennem hele efteråret og vinteren, samt singer-songwriter festival på byens torv om sommeren.

Fyens Stiftstidende har også været forbi her og tale med de ambitiøse mennesker https://fyens.dk/artikel/industrien-vil-v%C3%A6re-h%C3%B8jfyns-bedste-spillested

http://www.kulturhusetindustrien.dk/

Lige udenfor Aarup ligger det smukke Erholm Gods, hvor der hver lørdag er fødevaremarked. Det er små lokale virksomheder der kommer og sælger deres varer og der er altid nogen for enhver feinschmecker.

https://www.erholm.dk/arrangementer/erholm-fodevaremarked

VISSENBJERG

I sammenligning med Aarup, kommer Vissenbjerg nemt til at virke lidt uengageret. Som om det bare er et stop på vejen til Odense. Der er nogle få dagligvarebutikker, nogle dygtige frisører, idrætshallen med motionscenter og selvfølgelig den fantastiske natur og Terrariet https://terrariet.dk/?gclid=EAIaIQobChMIo463h_yN6wIV2JTVCh039Qj_EAAYASAAEgKf0vD_BwE

Men til august vågner byen op til den legendariske “Røverfest“, der har været afholdt hvert år siden 1964. Den tager navn efter ˋRøverskoven´ hvor røverne i de underjordiske gange første gang blev nævnt i 1104. Her kunne de nemt ligge på lur efter hestevogne mellem Odense og Middelfart, eller endda rejsende mellem Sjælland og Jylland. Faktisk var de så berygtede at H.C.Anderesen skrev en historie om dem, og i 1822 var det den første han nogensinde fik publiceret!

Lidt udenfor Vissenbjerg, på vej mod Odense men gemt væk fra hovedvejen er det helt anderledes. Her ligger Magtenbølle, som næsten er så lille at det ikke er en landsby, men blot en samling huse. Det skal man ikke lade sig narre af – der er liv og hygge derude!

Magtenbølle Planteskole har alt hvad hjertet kan begære af haveplanter. Hvis de ikke har det kan de skaffe det. Det er der måske nok så mange der kan, men i den familieejede planteskole er de også virkeligt dygtige til at rådgive om stort og småt. Og de har altid tid. Kør bare forbi og tag en snak med dem og oplev selv deres gode service. Det er for øvrigt ikke reklame, jeg får intet for det og de aner ikke at jeg skriver om dem, jeg er bare helt ægte begejstret for deres butik.

http://www.xn--magtenblleplanteskole-wfc.dk/

Det er også i Magtenbølle at man kan finde Fyns eneste vingård. Det er gratis at komme forbi og se vingården og vineriet eller endda kunstudstillingen, men man kan booke en fremvisning og prøvesmagning.

Er man mere til “øl” er der mulighed for både at smage, købe, brygkurser og mange andre spændende ting hos Magtenbølle Honning og Mjød

http://www.magtenboelle.com/

Endelig kan man komme på besøg på den gamle Enggården, hvor der i sulelængen afholdes “Musik og Brunch i weekenden” og andre arrangementer løbende.

https://www.magtenboelle.dk/events-v2/

Velkommen til Pejrupvejs lokalområde, som du kan se er her masser af aktiviterer at vælge imellem – eller vælge fra – som du har lyst til. Hvis det er kedeligt at bo på landet, så er det ihvertfald din egen skyld 😉